• 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 5

Křesťanská sportovní organizace

"...Modli se a pracuj! Modli se a sportuj!"

Orelský stejnokroj

vydáno: 17. 07. 2013

Sestry a bratři,

dovolujeme si upozornit na možnost nechat si ušít mužský nebo ženský orelský historický stejnokroj podle originálních střihů. Orelský stejnokroj je znakem starobylosti naší organizace, víry, hrdosti a vlastenectví předchozích orelských generací. 

Základní stejnokroj sestává z čamary (kabátec se zapínáním, šňůrami a s domovenkou), čepice-lodičky, dlouhých kalhot (resp. u ženského kroje sukně) – v olivově zelené barvě. Po dohodě je možné nechat si ušít mužské jezdecké kalhoty (tzv. rajtky) pro orelskou jízdu. Jízda držela s tasenými šavlemi stráž např. při Božím Těle, při otevření katedrály sv. Víta v Praze r. 1929, při důležitých procesích apod. Klasická orelská jízda, tj. člen Orla na koni se šavlí, je historicky známá, avšak pro nás je aktuální spíš základní historický stejnokroj. Světle modrou košili a bílou kravatu ke stejnokroji si pořídí každý člen sám. K základnímu kroji se nosí občanská obuv (černé polobotky).

S objednávkami ušití kroje se můžete obracet na paní Marii Novotnou, Šardice 439, 696 13, mobil: 606 444 871, e-mail: danuno@centrum.cz. Předběžná cena stejnokroje je 5.000,-Kč.

Velikost stejnokroje

·         je možné nechat si vzít míru rovnou u paní Novotné

·         nebo poslat poštou vlastní společenské šaty, podle jejichž velikosti bude stejnokroj ušit

·         míra na čepici-lodičku: změřit obvod kolem hlavy těsně za ušima

 

Stejnokroj poslouží dobře ke zviditelnění Orla v naší společnosti. Historický stejnokroj doposud chyběl, byl zastoupen pouze výjimečně a u jednotlivců. Ať orelské pouti na Svatý Hostýn nebo na Svatou Horu tonou v záplavě orelských stejnokrojů!

                                                                                         Zdař Bůh!

PhDr. Stanislav Vejvar, místostarosta Orla

Náhled historického kroje najdete zde 

 

    

Administrátor | Domů
Copyright © 2009-2012 www.orel.cz